Beauceron

Nedvojbeno je da na izgled današnjeg dobermana boseron genetski bitno utjecao. Boseron je pas nešto dužeg trupa, kraće njuške i duže dlake. To je kompaktan pas snažne i čvrste građe, okretan, vrlo temperamentan, velike psihofizičke čvrstoće, izraženog instinkta za čuvanje i obranu osobnog integriteta i svega sto smatra svojim.

 • ”Porijeklo”
 • ”FCI”
 • ”AKC”
 • ”Težina/Visina”
 • ”Uporaba”
 • ”Životni
 • ”Drugi

Francuska

Voli druženje i igru iako ponekad u njoj zna biti grub. Vjeran je i odan pratilac i prijatelj, a osobito je vjeran jednoj osobi. Ti psi imaju vrlo izražen instinkt upravljanja stadom, pa i danas uspješno služe pastirima u Francuskoj. Imaju i dobar njuh pa se njima koriste i pri pronalaženju gljiva. Sve te osobine cine ih odličnim službenim psima.

Danas je to jedna od najčešćih službenih pasmina u francuskoj policiji i vojsci.

Boserone nazivaju i Bas Rouge (crvena čarapa) zbog paleža vjeverčje-crvene boje koji dopiru do skočnih zglobova.

POVIJEST PASMINE:
Ti psi od davnina služe kao čuvari stada na visoravnima Francuske, osobito u pokrajini Beauce, po kojoj su dobili ime. Potječu od staroga francuskog ovčarskog psa oštre dlake. Izgled im se desetljećima malo mijenjao, pa su posebice omiljeni kod ljubitelja tzv. prirodnih pasmina, koji cijene rustikalnost i prirodni izgled. Tome svakako pridonosi i mali broj pasa koji su uključivani u selekciju.

Mnogi će neupućeni promatrači pomisliti da se radi o dobermanu, sto ne ćudi ako se prisjetimo da se pri formiranju pasmine F.L. Dobermann koristio vjerojatno i francuskim ovčarskim psom, koji je u Njemačku stigao s Napoleonovim postrojbama. Boseron je kao pasmina službeno priznata tek godine 1897. iako zapisi o sličnom psu potječu još iz 16.stoljeća.

no responses for Beauceron

  Leave a Reply

  Your email address will not be published.